Bevaringsforeningen arrangerer guidet rundvisning i Esbjerg den 9. august 2022 kl. 17.

Pressemeddelelse

Bevaringsforeningen for Varde inviterer på guidet rundvisning i Esbjerg By.

Den 9. august arrangerer Bevaringsforeningen for Varde en rundvisning i Esbjerg By, hvor museumsinspektør Mette Slyngborg vil fortælle om byens særlige opbygning og arkitektur. Esbjergs arkitektur er helt unikt og det eneste sted i Danmark, hvor man kan opleve så mange historicistiske huse samlet på et sted. Esbjerg oplevede i slutningen af 1800-tallet et kæmpe byggeboom, hvor det meste af byens centrale kerne blev bygget indenfor en relativ kort periode. Dette resulterede i, at byen kom til at bære tydeligt præg af den stilart, som var moderne i perioden – nemlig historicismen.

Også Varde oplevede i denne periode en voldsom vækst og de historicistiske bygninger findes også i Varde by. ”En lang række huse såsom den Palludanske gård og Vardes apotek blev ombygget i denne periode, ligesom flere offentlige bygninger blev præget af den historicistiske arkitektur.” oplyser medlem af bevaringsforeningen Holger Grumme Nielsen og fortsætter: ”Tænk bare på Vardes gamle rådhus, stationsbygningen og kapellet ved Arnbjerg Kirkegården. Det er alle bygninger opført i denne periode, hvor man lånte bygningsmæssige karaktertræk fra forskellige stilarter og blandede dem sammen”. I dag fremstår bygningerne med en detaljerigdom, som kan virke helt eventyrlig. De efterfølgende perioder har ofte været hårde og særdeles kritiske overfor de historicistiske bygninger, som blev anset for smagløse, men heldigvis er synet ved at ændre sig.

Med udgangspunkt i de historicistiske bygninger vil Mette Slyngborg fortælle om Esbjerg bys arkitektur, udfordringerne med at udvikle en by med en historisk bykerne og hvad vi skal passe på, så fremtiden også kan glæde sig over de fantasifulde bygninger.

Turen starter kl. 17.00 udenfor Esbjerg Museums hovedindgang (Torvegade 45) og varer ca. 1 time. Herefter er der kaffe og æblekage på restaurant ”Hos Ingeborg”

Prisen 100 kr. for medlemmer – Ikke medlemmer 150 kr.

Tilmeldingsfrist den 5. august. til Varde Museum på tlf. 75220877

Evt. spørgsmål kan rettes til Holger Grumme Nielsen på tlf. 30297224