Fra filmpremiereaftenen den 25. januar 2023

Udpluk fra formandens tale i forbindelse med premiereaftenen

Velkommen til premiere på Varde på Film. Dejligt med den store interesse, vi har oplevet i forbindelse med denne premiereaften.

Jeg hedder Henning Jensen og er formand for bevaringsforeningen.

Vi i bestyrelsen må nok indrømme, at vi – da vi planlagde dette arrangement – slet ikke havde drømt om den store interesse, vi har mødt. At vi har måtte skrive folk på venteliste. At vi får tilkendegivelser om at man er ked af ikke at kunne få en plads og håber at vi vil vise filmene igen på et andet tidspunkt. Og sidstnævnte vil vi selvfølgelig se på efter denne premiereaften.

Forhistorie

I 2021 bemærkede vi i bestyrelsen, at der var mulighed for at søge nogle støttemidler hos Slots- og Kulturstyrelsen. Vi gik derfor i tænkeboks for at finde ud af, om der var noget vi gerne ville, men som vi ikke havde økonomi til. Og det skulle så gerne være inden for de krav Slots- og Kulturstyrelsen havde for at give støtte. Det blev så til et ønske om at filmatisere nogle af de mange bevaringsværdier, vi har rundt i kommunen og til at fortælle lidt om hvordan man kan passe og pleje på værdierne.

Da vi havde fået ok fra Slots- og Kulturstyrelsen, henvendte vi os til kommunen, som så også spyttede lidt i kassen. Og bevaringsforeningen har da også selv puttet lidt penge i.

Det er der så nu kommet 3 film ud af. Film som vi glæder os til at vise frem i aften – og som vi håber, vil kunne sætte fokus på den bebyggede kulturarv. Såvel jer, der deltager i aften, men også gerne hos politikerne. Hos vores Byråd. Emnerne på de 3 film vil blive nævnt umiddelbart før de enkelte film vises.

Filmene forsøger at synliggøre egnens arkitektur og kulturhistorie – og viser værdien i og vigtigheden af, at byens og oplandets historiske bygninger bevares og forskønnes istedet for ved nedrivning at vores fælles kulturarv fjernes for bestandigt.

Filmene skal gerne bidrage til, at flere får øjnene op for de værdier, der findes i de historiske bygninger, gadeforløb, pladser mm.

Udvalgt til promovering af ny pulje

Premierearrangementet i dag er blevet til i et samarbejde mellem Bevaringsforeningen for Varde, Varde Bio, Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur og med økonomisk støtte fra Realdania. Vi er et ud af 3 udvalgte projekter, der skal promovere en ny pulje ’Samlingskraft’, der kan ansøges gennem Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Og at vi er blandt de udvalgte, er vi selvfølgeligt glade for og beærede over.

Den nye pulje sætter fokus på forbindelser mellem bygningskultur og bæredygtighed. Et område, som vi i bevaringsforeningen har haft fokus på og som vi også har forsøgt at rette fokus på rent politisk ved bl.a. at anbefale, at byrådet istedet for at bruge midler på nedrivning, da at bruge dem på forskønnelse. For byggeaffald og produktion af nye byggematerialer er nogle af de store ’miljøsyndere’ i det store klimaspil.

Håber at I får en god aften og vi ser selvfølgelig gerne, at flere af jer bliver medlem af Bevaringsforeningen. Priser fremgår af foldere, der vil ligge på jeres pladser. Der er mulighed for at prisen stiger lidt efter generalforsamling, der afholdes i morgen aften. Men det afgør generalforsamlingen. Følg med på vores hjemmeside. Der vil I kunne se lidt om foreningen, kommende arrangementer og diverse nyttige links.

Jeg vil hermed give ordet videre til Ander Bundgaard Nielsen fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, der vil fortælle lidt mere om ’Samlingskraft’ og hvorfor der render nogen rundt og filmer.

Kim Krogh – biografejer – fortæller om biografens historie inden filmene vises

Ved at klikke her kan du se mere fra filmaftenen samt om Samlingskraft