Lokalplanforslag for ombygning af kulturhus i Ølgod
Bevaringsforeningen har bemærket, at der er lokalplanforslag undervejs for Ølgod Kulturhus. Udarbejdet for at kunne realisere projekt for ombygget kulturhus. Men er det projektet der skal være styrende eller lokalplanen? Er projektet gennemarbejdet tilstrækkeligt til at lokalplanforslaget skal følge det? Hvordan vil ombygget kulturhus påvirke det i kommuneplanen udpegede kulturmiljø? Er kulturhuset tilpasset omliggende bebyggelser?
Vi har i bevaringsforeningen set projektet. Finder det ikke færdigbearbejdet. Man agter at rive et af byens ældste huse ned for at give plads til en ankomstplads, som ikke ligger hvor man primært ankommer – fra Torvet, jernbanestation og p-plads syd for kulturhuset. Når man kommer af stien fra Torvet, ser man en høj væg rejse sig med cykelstativer foran. En ankomst med en ’forbindelsesplads’, hvor gående, cyklende og bilende trafik blandes sammen med privat parkering til nabobebyggelse.
Huset der tænkes nedrevet, er opført i 1890 og har en høj bevaringsværdi. Huset ligger som gadehus langs byens centrale vej, der forbinder byens tidligere centrum ved kirken med området ved jernbanestation. Jernbanen er indviet 1875, så huset er opført kun 15 år efter, at man fik jernbane til byen og huset har stået der i nu ca. 134 år.
Vi kan sagtens følge ideen om at gøre kulturhuset mere synligt, men det kan også ske ved at fritlægge de to bevaringsværdige bygninger langs Vestergade og anlægge en åben ankomstplads bag bygningerne. Eventuelt overdækket af glas og med glasfacader, så kulturhuset vil blive synligt.
Bevar nu lidt af det oprindelige Ølgod. Tænk også bygningskultur når der tænkes kultur(hus).
Med venlig hilsen
På vegne af Bevaringsforeningen for Varde Kommune
Henning Jensen
Formand

