Læserbrev – Vestbanen 120 år

Læserbrev

Den 14. marts er det 120 år siden, at en festlig indvielse af Vestbanen fandt sted. 1903 var året. Og med Vestbanen skete der en udvikling af byerne, der nu fik station og dermed et større handels- og byliv.

Det betød at flere huse skød op. Huse vi fortsat kan se rundt omkring. Huse der kan medvirke til at fortælle historie fra omkring århundredeskiftet og frem til nu. Huse der er værd at bevare.

Nu er der desværre ikke plads til at skrive så meget i et læserbrev. Vi håber derfor, at JV og Ugeavisen i anledning af de 120 år vil være med til at rette fokus på fortællingen om banens tilblivelse, stationsbygninger, pakhuse, stationshoteller, købmandsgårde, fine bygninger i flere etager, bylivet som jernbanen medførte osv. så der kan blive plads til en større omtale af begivenheden. Eventuelt med interviews, hvor der kan fortælles om livet på og langs banen.

For hvem tænker f.eks. over hvorfor banen ligger hvor den gør? Hvem tænker over at de stationsbygninger der ligger på banestrækningen fra Varde til Nørre Nebel er tegnet af samme arkitekt, som har tegnet Hovedbanegården i København? De fleste stationsbygninger ligger der fortsat og med en høj bevaringsværdi. Ved en gennemgang af kommuneplanen er 5 stationer registreret med bevaringsværdi 3 (1-3 er høj bevaringsværdi), 4 med bevaringsværdi 4 og 1 med bevaringsværdi 5 (4-6 er mellem bevaringsværdi) og en ikke registreret (Henne Station).

Du vil kunne læse noget om banen og dens bygninger på bevaringsforeningens hjemmeside som er www.bevaringvarde.dk.

Med venlig hilsen

Bevaringsforeningen for Varde

Henning Jensen                         

Formand

Læserbrev bragt i Ugeavisen den 10. marts 2023