Pressemeddelelse om udflugt til Christiansfeld

Efter en pause under coronaen havde Bevaringsforeningen for Varde arrangeret en medlemsudflugt den 17. maj. Men der var nu også plads til de, der endnu ikke var medlemmer. Et medlemskab var nemlig inkluderet i deltagerprisen.

Der var afgang fra Kirkepladsen i Varde, hvor ca. 30 forventningsfulde medlemmer og nye medlemmer havde indfundet sig. Udflugten gik denne gang til Christiansfeld, som i 2015 kom på Unescos Verdensarvsliste.

Undervejs i bussen fortalte Holger Grumme Nielsen fra bevaringsforeningen lidt historiske data om det vi skulle se og der blev budt på lidt at spise og drikke. Så vupti. Lige pludselig var vi fremme i Christiansfeld siger Henning Jensen, formand for bevaringsforeningen.

Ved fremkomsten i Christiansfeld blev deltagerne delt op i to grupper, hvor to guider fra Kolding Museum tog sig af hver sin gruppe. Deltagerne blev guidet rundt i byen og fik fortællinger om byens arkitektur og Brødremenighedens spændende historie. Om den historiske bykerne, der blev bygget fra 1773 til 1812 efter samme mønster som den første Brødremenigheds by i Herrnhut. Alle menighedsbyer er opbygget efter samme grundplan, men Christiansfeld er den bedst bevarede af dem alle. Bygningerne står i dag, som da byen blev grundlagt på Kong Christians VII’s bud i 1773.

Der blev også tid til et besøg i kirken, hvor vi blev bedt om ikke at sige noget. Blot mærke stemningen i det næsten tomme kirkerum. Et kirkerum meget anderledes end de kristne kirker. Holdt helt i hvidt. Ligeledes var kirkegården noget anderledes indrettet. Absolut et besøg værd for de, der endnu ikke har haft oplevelsen bemærker Henning Jensen.

Byrundvisningen blev afsluttet med kaffe og honningkager på Brødremenighedens Hotel. Selvfølgelig skulle der honningkager på bordet – to forskellige slags. Christiansfeld er jo berømt for sine honningkager. Og så gik turen hjem til Varde. Mættet af indtryk, hyggeligt samvær – og ja. Kaffe og kage.

Næste tur, som bevaringsforeningen er ved at planlægge, forventes at være en tur i egen bil til Esbjerg den 9. august. Og i det hele taget vil bevaringsforeningen forsøge at arrangere flere aktiviteter som foredrag og udflugter. Hold øje på foreningens hjemmeside bevaringvarde.dk.